Most akkor kell az a maszk vagy nem? Mindenki mást mond, de mit mond a szakértő?


Miközben a tünetmentes vírushordozók is átadhatják a betegséget, a tisztifőorvosi hivatal szerint elég, ha csak köhögők, tüsszögők hordanak védőmaszkot. Várjuk a Nemzeti Népegészségügyi Központ válaszát.

Ne viseljen maszkot, ha nem beteg! - ez a felhívás jelent meg kedden a Tisztifőorvos nevű Facebook-oldalon. A bejegyzés szerint csak akkor van szükség maszk viselésére, ha valaki lázas, köhög, folyik az orra – egy szóval tüneteket mutat – vagy ha az illető még gyógyulófélben van fertőző betegségéből.

Az üzenetre - ami egyébként napok óta jelen van már a neten, több város és kórház honlapján is elérhető – saját közösségi oldalán Szél Bernadett független országgyűlési képviselő hívta fel a figyelmet, aki nemes egyszerűséggel  nemzeti fake news-nak titulálta a felhívást.
Szél idézte a Science magazinban publikált kutatást, melyben a Columbia Egyetem kutatói megállapították: Kínában a január 23-án elrendelt utazási korlátozások előtt csak a fertőzöttek 14 százalékát azonosították, a 86 százaléknyi azonosítatlan vírushordozó jelentős része pedig nem mutatott tüneteket, vagy csak igen enyhéket. Ez magában is hozzá járulhatott a koronavírus-járvány robbanásszerű terjedéséhez.

A Népszava megkereste a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK), kommunikációs osztályuk vezetője, Niczky Emőke pedig megerősítette: nem fake news-ról van szó, ez valóban tisztifőorvosi hivatal  felhívása.

Alább felsorolt kérdéseinkre Niczky írásban ígért választ. Ha az NNK reagál, frissítjük cikkünket.
Ha nem mutatok koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket, attól még lehetek fertőző? Nyálam, bőröm a köhögés, tüsszentés, láz tünetei nélkül is átadhatja a fertőzést másnak? Úgy tudom, a vírushordozók jelentős részénél semmilyen tünettel nem jár a fertőzés.

Ha tünetek nélkül is feltételezem, hogy elkaphattam a vírust, miért ne hordjak védőfelszerelést?
Miért nem követi Magyarország is Szlovákia példáját, és rendel minden magyar állampolgár számára védőmaszkot?

Miért nem választják a tömeges vírustesztelés lehetőségét, ahogy ezt sok ország megtette már?  Úgy tudom, ez a csoportos fertőzések időszakában már teljesen indokolt lenne,

A szlovák Állami Tartalékalap igazgatója múlt vasárnap jelentette be, hogy 30 millió védőmaszkot szereznek be, így gyakorlatilag a teljes lakosságot el tudják látni.  

A szerb miniszterelnök, Aleksandar Vučić  pedig kedden közölte, hogy átállnak a tömeges tesztelésre - írja a Guardian. Szerbiában egyébként 249 megerősített fertőzési esetet és három halálesetet tartanak nyilván. Magyarországon már kilencen vesztették életüket a koronavírus-járvány következtében.

forrás: Népszava.hu
Ezeket láttad már