Terjed a betegség Magyarországon, reggeli köhögéssel krákogással indul, aztán..A rendszeres reggeli köhögést, krákogást és hirtelen kifulladást nem szabad félvállról venni, főleg ha az ember még csak a 40-es, 50-es éveiben jár. Ilyenkor fontos a megelőzést észben tartani és cigarettázás estén letenni azt.A passzív dohányzás is kifejezetten káros és a nagyvárosi levegő szennyezettsége is hordoz magában veszélyeket. A fenti tünetek mögött egy komoly, súlyos következményekkel járó betegség, a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) is állhat.

Ugyan a krákogás és köhögés, egyéb tünetek nélkül a korai stádiumot jelezhet, mégis ilyenkor a legérdemesebb fellépni ellene az életmódbeli tényezők megváltoztatásával.

COPD – okok és tünetek

A leggyakoribb kockázati tényező a COPD esetében a dohányzás, de fontos említést tenni a környezeti tényezők, mint szennyezőanyagok, munkahelyi ártalmak és genetikai tényezők hatásáról is. Ezek gyakori és rendszeres expozíciójának talaján képes kifejlődni a fokozatos progrediáló betegség. Kezdetben gyulladás, később visszafordíthatatlan légúti áramlás korlátozottság jelentkezik.


A COPD tünetei könnyen összetéveszthetők egyéb egészségügyi állapotokat jellemző tünetekkel is, ezért nagyon fontos résen lenni és nem félvállról venni a következőket:

Reggelente jelentkező krákogás és köhögés.Köpetürítés.Bizonyos fizikai tényezők (fizikai aktivitás, hideg levegő, por, stressz) által kiváltott nehézlégzés.MegelőzésFontos, hogy a betegséget még korai stádiumában diagnosztizálják, hogy a visszafordíthatatlan elváltozások megelőzhetőek legyenek.

Ezeket láttad már