Nagy bajban van Magyarország. Szorul a hurok, az Európia Parlamentben korrupcióról, elcsalt közbeszerzésekről és szankciókról beszélnek



Lezajlott a szavazás a magyarországi jogállamiság leépüléséről szóló úgynevezett Sargentini jelentésről.

Az Európai Parlament a teljes szövegről név szerint döntött, és elfogadta a jelentést, amely alapján a 7-es cikkely szerinti eljárás is indulhat Magyarország ellen.

Persze, valójában mindössze azt jelenti, hogy az Európa Tanácsnak kötelezően kell tárgyalnia Magyarország ügyét. Bármilyen szankciót egyébként úgy lehet életbe léptetni Magyarország ellen, ha azt az egész európai közösség támogatja.

Mint ismert, az Európai Parlament meg is vitatta a jelentést, a vitán felszólalhatott, és hét percig beszélhetett Orbán Viktor is. A magyar miniszterelnök visszautasította, az egész országra és a magyar népre sértőnek nevezte a jelentésben foglaltakat, melyeket rágalomnak nevezett.


Hirdetés
A vitán Judith Sargentini európai politikus jelentése kapcsán a különböző szakbizottságok képviselői egyetértettek a jelentés tartalmával. A szakbizottságok politikusai olyan kijelentéseket tettek, miszerint az ország korrupt, rengeteg pénzt kap az Uniótól, de nem megfelelően használjuk fel azt, a pályázatokon csak egy cég nyer, hiányosságok vannak mindenütt az uniós pénzek felhasználásánál, és csak Lengyelországban rosszabb a helyzet.

Az is elhangzott, hogy Magyarországon rejtett intézkedésekkel kiüresítik a médiaszabadságot, az oktatás és a kultúra területén is lábbal tiporja az ország az uniós alapértékeket, nem érvényesülnek a nők jogai sem, szóval gyakorlatilag ráhúzták a vizes lepedőt Orbán Viktorra és kormányára, és persze az egész országra.

Az Európai Parlament ma arról szavazott, hogy ennek a jelentésnek, melyben a fenti állítások is szerepelnek, a teljes szövegét elfogadja.


Hirdetés
Csalás?

A Sargentini jelentést 448 igen, 197 nem, és 48 tartózkodás mellett fogadták el. Az érvényes szavazáshoz kétharmados többség kellet, illetve az összes képviselő – 750-en vannak – abszolút többsége. A tartózkodó szavazatokat azonban nem létezőnek tekintették, ezért sokan azt gondolják, csalással fogadták el a jelentést. Hozzá kell tenni azonban, hogy az európai Parlament minden ügyben a tartózkodók számának figyelmen kívül hagyásával szavaz, nem csak a magyar jogállamiságról szóló Sargentini jelentésnél volt így.

Hirdetés

Ezeket láttad már