Kiröhögték Orbán Viktort Strasburgban - videón az esetHangosan kinevették a magyar miniszterelnököt az EU képviselői, amikor azt találta a Sargentini-jelentés vitájában sértődötten mondani, hogy "mi sosem hallgattatnánk el olyanokat, akik nem értenek egyet velünk".
 
Orbán Viktor hét perces felszólalása olyan volt, mintha életében nem járt volna Magyarországon, vagy legalábbis egy párhuzamos világban élne.

A jelentés Orbán szerint sérti a magyarok becsületét. „Önök számbeli többség alapján akarnak erkölcsi ítéletet mondani, egy népet ki akarnak rekeszteni az európai döntésekből” – mondta a magyar kormányfő, aki az általa vélt kollektív kirekesztés kapcsán azt is kijelentette:


Hirdetés

„Mi sohasem akarnánk elhallgattatni olyanokat, akik nem értenek egyet velünk”.

Orbán a jelentés kapcsán a megfelelő tényfeltárást hiányolta – a miniszterelnök szerint szám szerint 37 tárgyi tévedést tartalmaz a jelentés.

„Ez az első alkalom, hogy egy közösség elítéli a saját határőreit”

– fogalmazott a magyar miniszterelnök.

„Tudom, hogy Önök már kialakították álláspontjukat”

– mondta, majd hozzátette: "az EP képviselői szerinte most most egy népet fognak elítélni,  amely ezer éve tagja a keresztény európai népek családjának, és amely munkájával és vérével járult hozzá Európa történelméhez, és amikor kellett, megnyitotta határait keletnémet sorstársai előtt. Azok vádolják Magyarországot, akik örökül kapták a demokráciát, és most ők akarják elítélni a demokrácia védelmezőit."


Ujhelyi feltette a nemzeti kokárdát!

"Ön hazudik a közösségben és otthon, az ön honfitársainak. Meg akarja védeni Magyarországot Brüsszeltől? Nem kell, mert ez a mi családunk. Európát sem kell megvédeni olyan veszedelemtől, amit csak ön vázol fel"

Hirdetés

– mondta Ujhelyi István. Az MSZP képviselője szerint Orbán valójában egy "bűnös, bűzös rezsimet akar megvédeni, amit felépített az oligarchákkal. Európai forrásokból épít birodalmat."

Ujhelyi szerint Orbán legnagyobb bűne az, "hogy elvette azt a hitet, hogy mindannyian magyarok vagyunk. Bevezette azt, amit régen csak Goebbels tudott, hogy jókra és rosszakra osztotta az országot. A nemzeti kokárdát is elvette, amit én most visszaveszek" – mondta a szocialista politikus, kitűzve a kokárdát felszólalásakor.

"Ön mérget dobott a közös ivókutunkba, ez hosszú időre meghatározza Magyarország mindennapjait. Ezért kell megszavazni a Sargentini-jelentést, hogy megtanulja, hogy ezt nem teheti senki a saját hazájával."

Hirdetés

Ezeket láttad már