Döbbenetes hogy mekkora munka volt abban, hogy a Rendőrök megtalálják az elkövetőt. Pontos számok a nyomozásról:


A gyilkosság idején 36 éves nőt 2013. szeptember 25-én este nyolc és kilenc között ölte meg gyilkosa, amikor szokásos esti futóedzését tartotta. A hét legtöbb napján ugyanazt a nagyjából hét és fél kilométeres utat tette meg, 40-45 perc alatt.

A gyilkosság napján azonban a családja hiába várta haza. Egy idő után gyalog és kerékpárral többször végigmentek azon az úton, ahol Krisztina futni szokott, de nem találtak rá. Értesítették a rendőrséget, de kezdetben ők sem jártak sikerrel. Éjjel kettő óra előtt nem sokkal végül egy rendőrkutya talált rá az asszony holttestére.

Petőfi Attila elmondta, hogy az már a helyszíni szemlén látszott, hogy az áldozat brutális gyilkosság áldozata lett. Az egész testét ütlegelés nyomai borították, az asszonyt félig lemeztelenítették és meg is erőszakolták, majd egy kötéllel megfojtották.

Az áldozat testén, a holmijain, és a gyilkossághoz használt kötélen is találtak DNS-maradványokat.


Hirdetés
A rendőrség minden idők talán legkiterjedtebb hajtóvadászatát indította az ismeretlen gyilkos felkutatására. Ellenőrizték a környéken élő legtöbb 18-65 év közötti férfit, Krisztina volt iskolai osztálytársaitól kezdve mindenkit: a munkatársait, a barátait és persze azokat is, akikkel valaha konfliktusa volt. Majd tovább bővítették a kört, s lényegében mindenkit górcső alá vettek, akinek valaha bármi köze is volt Soroksárhoz.

Ellenőrizték Krisztina mobiltelefonjának a híváslistáit. Nemcsak azokat vizsgálták, akikkel a nő beszélt telefonon, hanem azokat is, akiknek a mobilja a gyilkosság idején a tetthely közelében jelentkezett fel valamelyik adóra.

“Több hónapos munka után kiderült, hogy a legrosszabb verzióval kell számolnunk, azzal, hogy a tettes és Krisztina között nem volt korábban semmiféle kapcsolat” – magyarázta Petőfi.

Ekkor újra végigellenőrizték a környéken élő férfiakat; az ott bejelentett lakókat, a munkásszállókon élőket, az ideiglenes lakcímen élőket, a hajléktalanokat, mindenkit, akit azonosítani tudtak. Majd – miután ez sem vezetett eredményre – azokat is, akik korábban Soroksáron éltek, de elköltöztek. Először azokat, akiknek már volt dolguk a törvénnyel, szexuális vagy eőrszakos bűncselekményt követtek el. Aztán már szinte mindenkit. Volt akit ki is hallgattak, sőt, sokaktól DNS-t is vettek.

A közel öt évig tartó nyomozás alatt 330 ezer embert ellenőriztek, közülük 391-et ki is hallgattak. 1847 férfitől vettek DNS-mintát.
Ezek közül azonban csak 1771-et sikerült megvizsgálni szerdáig, amikor a Nemzeti Szakértői és Kutatói Központ értesítette az NNI-t, hogy „találtuk van”.

A gyilkosság helyszínén, és a holttesten talált DNS R. Szilveszteré, aki jelenleg jogerős vagyon elleni betörésekért, lopásokért kiszabott jogerős büntetését tölti.

R. egyike azoknak, akik egykor Soroksáron éltek, de a gyilkosság idején már nem mutatkoztak a környéken. Ezért őt csak második-harmadik közben vonták ellenőrzés alá. Az asztalos képesítésű férfi a rendőrség adatai szerint soha nem dolgozott a szakmájában, de máshol sem. Betörésekből, lopásokból tartotta fenn magát.


Hirdetés
R. kevéssel a gyilkosság után Siófokon bukott le. Kirámolt pár víkendházat és beköltözött az egyikbe, ott kapták el a rendőrök. Akkor nem vettek tőle DNS-t, ahogy később sem, amikor börtönbe vonult.

Augusztus elején a rendőrség, mint „a soroksári térséghez egykor kötődő személyt” ellenőriztette őt is a Büntetés-végrehajtással. Önként adott DNS-mintát. Nyilván pontosan tudta, hogy ennyi volt.

Kardosné Gyurik Krisztina édesanyja a TV2-nek azt mondta,

legszívesebben ugyanazt tenné ő is a férfivel, amit az tett az ő lányával.
Nyilván ezt nem teheti. De azt fogja kérni a bírótól, hogy tetessék ki a férfi zárkájába a lánya fényképét, hogy minden nap szembe kelljen néznie azzal, akti megölt.

Hirdetés

Ezeket láttad már