Header Ads

Megfordul az időjárás. 10 fokos lehűléssel érkezik a hidegfront


Csütörtökön még pusztító forróság lesz, azután pénteken estétől mintha látszana valami halvány remény egy minimális enyhülésre. Mondjuk, ha beválik a komoly zivatarokról szóló előrejelzés, akkor onnan nézve már nem is annyira jó hír. A hőmérsékletet tekintve a jelenlegi előrejelzések szerint viszont lesz az országnap olyan része, ahol az előző napi 35 fok körüli hőség 25 fokra esik vissza.


A Kárpát-medencétől északkeletre egy anticiklon, míg nyugatra egy hidegfront helyezkedik el. Csütörtökön a front előtt még meleg, és többnyire száraz levegő áramlik fölénk - írja a met.hu.


Hirdetés
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint csütörtökön a sok napsütés mellett csak kevés fátyol-, illetve gomolyfelhő várható, délután, kora este lehet pár helyen zápor, zivatar, de inkább csak az északkeleti országrészben alakulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 36 fok között valószínű. Csütörtökre az ország nagy részére másodfokú riasztás van érvényben a hőség miatt.

Pénteken is hasonlóan meleg lesz, nagyrészt derült, napos idő várható, majd délután a Nyugat-Dunántúlon erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. Késő délutántól arrafelé már zápor, zivatar előfordulhat, heves zivatar sem kizárt. A déli szél helyenként megélénkül, estefelé északnyugaton északnyugatira fordul és megerősödik, zivatarban viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 23, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 35 fok között alakul.

Hirdetés

Szombatra az ország egy részén az előző napok hőségéhez komoly lehűlés várható, de északkeleten-keleten ez kevéssé lesz érezhető: aznap a szakadozott felhőtakaró mellett általában mindenütt számíthatunk több órás napsütésre, sőt délkeleten, keleten alapvetően napos idő ígérkezik. Eleinte a Dunántúlon többfelé, majd napközben a keleti, délkeleti megyék kivételével másutt is számíthatunk elszórtan záporra, zivatarra, felhőszakadás, heves zivatar is előfordulhat. Az északi, északnyugati szél megélénkül, olykor megerősödik, de zivatarok környezetében is lehetnek átmenetileg erős, illetve viharos széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 23, a legmagasabb nappali hőmérséklet délnyugaton 25, északkeleten, keleten 33 fok körül alakul.

Hirdetés