Vörös kód lépett életbe Magyarországon! A hőség miatt, itt vannak a légkondicionált ingyenes helyiségek, ahol lehet hűlni!


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a rendkívüli hőség miatt vasárnap déltől életbe léptette a vörös kódot, ami egy speciális eljárásrend, és főként az utcán élők és a szociális szférában dolgozók tevékenységét szabályozza rendkívüli időjárás esetén.

Ilyenkor a különböző hajléktalanellátók, de a nem hajléktalanok ellátására szakosodott szociális intézmények is részt vesznek a munkában, amely az időjárás - télen a rendkívüli hideg, nyáron a veszélyes mértékű hőség idején a hajléktalan emberek mentését, elhelyezését jelenti.


Hirdetés
Ettől függetlenül természetesen nem csak a fedél nélkül élő embereket viseli meg a hőség. Bárki észlelheti magán akár az utcán sétálva, hogy baj van. Ilyenkor nem árt, ha tudjuk, hova mehetünk be olyan helyre, ahol van légkondi.

A nyilvános légkondis helyek listája:

A Katasztrófavédelem országos listáját a nyilvános, légkondicionált helyiségekről az ide kattintva elérhető táblázat tartalmazza. Ezekre a helyekre nyitvatartási időben bárki bemehet.

Ne feledje a legalapvetőbb dolgokat:

Idős, beteg hozzátartozóinak, ismerőseinek segítségre lehet szüksége, rosszul lehetnek a hőségben, ne felejtkezzen el róluk!

Mindig legyen önnél elegendő folyadék, utazás közben is, és persze, igyon is, mégpedig alkoholmentes folyadékot, ha lehet, akkor vizet.

Fokozottan figyeljen a gyermekekre, a kiszáradás veszélye ilyenkor sokkal nagyobb, főleg azoknál a kicsiknél, akik amúgy is hajlamosak akár például játék közben elfeledkezni arról, hogy igyanak.
Autóban sose hagyjon magára bezárva gyermeket, vagy háziállatot. A házi kedvencei előtt mindig legyen friss ivóvíz, ha lehet, biztosítson számukra árnyékos, hűvös helyet!

Hirdetés

Ezeket láttad már