Header Ads

Magyarok rekedtek a görög pokolban – 74 halálos áldozat, 150 sérült


Legalább 74 halálos áldozat és 150 sérült, lángok martalékává váló települések, autók, nyaralók, lakóházak – mérhetetlen pusztítás söpört végig Görögország nyugat-attikai régiójában, miután erdőtűz ütött ki hétfőn az Athéntól mindössze 30 kilométernyire lévő, tengerparti Matin.


A lángok teljesen körülvették az üdülőtelepet, így sokan a tengerbe menekültek, hogy az életüket mentsék. Sajtóértesülések szerint a helyi hatóságok gyújtogatásra gyanakszanak, így drónnal figyelik a környéket.


A tűzoltók megállás nélkül küzdenek a lángokkal /Fotó: Northfoto
A BBC beszámolója szerint Athén környékén drámaivá vált a helyzet, a halászok, a parti őrség és a nyaralók kis csónakokon több mint 700 embert menekítettek ki a strandokról és a sziklás területekről, ahova a lángok elől menekültek az emberek. Volt, aki szó szerint a tengerben élte túl a pusztítást, mások azonban nem voltak ennyire szerencsések: Mati egyik autópályáján legalább hét ember égett halálra, miközben menekülni próbált a tenger felé.


Hirdetés

Györgypál Levente (22) épp édesanyjával tölti nyári vakációját Athénban, ahol elmondása szerint leginkább a közhangulaton hagytak nyomot a történtek.

– Az erdőtűzzel kapcsolatos hírek rettenetesen letörték a görögöket, hiszen ekkora katasztrófára már rég volt példa az országban – kezdte Levente, aki először esőfelhőnek hitte a hatalmas, Athén felett is terjengő füstöt.


Györgypál Levente Athénban figyelt fel a hatalmas füstfelhőkre. A hangulat rémisztő a városban /Fotó: Györgypál Levente
– Az egyik görög-magyar ismerősöm közvetlenül is érintett az ügyben, neki például a 12 éves lánya épp Attikában volt a tűz elterjedésekor. Rögtön kocsiba is ült, hogy megbizonyosodjon arról, a gyermek jól van – tette hozzá a fiatal. Mint azt a külügyi tárcától megtudtuk, a férfi kétségbeesetten fordult a magyar nagykövetséghez segítségért, így a kirendeltség egyik munkatársa végül elvitte az érintett helyszínre az aggódó édesapát, ahol kiderült: gyermekének nem esett baja.


Kineta környékén a tengerpartot is pokollá változtatta a tűz. A napernyők és az éttermi teraszok is szénné égtek /Fotó: Profimedia
Egy másik, szintén kint lévő magyar családnak azonban hamar pokollá változott a nyaralása. Kinetába tartottak, amikor Olimpia Odos autópálya elején ragadtak az éjszaka folyamán. Mint kiderült, a biztonságuk érdekében lehúzódtak egy fizetőkapunál, ahogy a többi autós is tette.


Végül sikerült visszajutniuk a szállásra, ahol az egyik vendég azt mondta nekik, hogy akik a tűz miatt csapdába kerültek, őket a tengerbe terelték, és onnan mentették ki őket. Mint kiderült, a part teljesen leégett, de több épületet sikerült megmenteni. Később a hotelben annyit mondtak a családnak, hogy aki ott volt, azok csapdába kerültek.


Hirdetés

Százak menekültek a tengerbe a tomboló tűz elől. Ide hajóval érkeztek értük a mentőegységek
A kint lévő magyar konzulátusnak egyelőre nincs tudomása magyar áldozatokról, illetve sérültekről.

– Kérjük, hogy a Görögországban nyaraló magyar honfitársaink az elkövetkező napokban kerüljék el a következő települések környékét: Rafina, Mati, Nea Voucasz, Nea Makri. Amennyiben a szállásuk közelében erdőtűz alakulna ki, kövessék a szállásadó által javasolt evakuálási tervet, valamint a katasztrófavédelem utasításait – tájékoztatott a kinti magyar konzulátus, amely egyébként folyamatos kapcsolatban áll a görög hatóságokkal.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök félbeszakította látogatását Boszniában, hogy azonnal hazautazzon, majd a régió keleti és nyugati felén rendkívül helyzetet hirdettek ki. A kormányfő tájékoztatása szerint minden mentőalakulatot mozgósítottak a térségben, és az Európai Unió segítségét is kérték az ügyben.


Mire figyeljen, ha tűz ütött ki a közelében?

Hirdetés

Kerülje az olyan szabadtéri tevékenységeket, amelyek tüzet okozhatnak. Soha ne dobjon el égő cigarettát szabadban, és a tiltó táblákra is figyeljen. Ha tüzet észlelt, hívja a helyi tűzoltóság központját, majd világosan közölje: pontosan hol ütött ki tűz, merre tart, milyen fajta növényzet kapott lángra, és ön hol tartózkodik. Ha az evakuálást elrendelték, szigorúan kövesse a hatóságok által javasolt utasításokat és útvonalakat.