Ezt a számlát ma kapta a nagymamám. Jól látja, 483 ezret akarnak kisajtolni belőle!


Mindszent - Jenei Jánosné majdnem infarktust kapott, amikor meglátta az évi elszámoló számláján a vízdíj összegét. Hétfőig 483 ezer forintot kellene befizetnie. Fogalma sincs, hogy miből jött ez össze. Az Alföldvíz Zrt. kivizsgálja az okát.

– Még a temetésemre sem tettem félre. Örülök, ha a rezsi kifizetése után megélek a következő nyugdíjig! – mondta kétségbeesve a 70 éves mindszenti Jenei Jánosné Terike, aki hozzátette: ennyi vízből halastavat létesíthetett volna az udvarban, vagy egy úszómedencét! Az asszony egyedül él, havonta 4-6 köbméter vizet használ. A 2-4 ezer forint közötti vízszámlát mindig becsületesen fizeti, egy napot sem késik.

Terike március 7-én kapta meg az Alföldvíz Zrt.-től az éves elszámoló számláját.

– Nem akartam hinni a szememnek. Elsőre úgy olvastam, hogy 48 ezer. Már akkor meghűlt az ereimben a vér. Föltettem a szemüvegem, és akkor láttam, hogy nem 48, hanem 483 ezer 712 forint. A borítékban még volt egy részszámla is 4851 forintról. Elsírtam magam. Ilyen nincs! – mondta. Terike azonnal felhívta a zrt. békéscsabai központját.

– Azt mondta az ügyfélszolgálatos, hogy kaphatok részletfizetést, de mondtam, hogy én nem használtam ennyi vizet! Felajánlotta, hogy kérhetek szakértőt, aki megállapítja, hogy mitől lett ekkora számlám. De addig is szóljak a vízmű helyi munkatársának. Szóltam. Jött is nemsokára, belenézett az aknába. Azt mondta, jól olvasták le az órát, ami állt, nem pörgött. Próbáltunk az okra válaszokat keresni. Körülbelül 2 éve volt vízóracsere. Utána pörgött az óra. Kiderült, hogy elfelejtettek tömítést tenni a szerelők. Miután szóltam, hogy baj van, megcsinálták. Tavaly nyár elején a fagycsapot cseréltettem ki, mert a karja laza volt. A szomszéd végezte el a munkát. Korábban már a sajátját is kicserélte. A fagycsap körül volt egy kis tócsa, de szinte jelentéktelen – mesélte.

Hirdetés

Terike szerint ha valahol elfolyt volna a víz, akkor annak lennének jelei a kertben. Azt mondta, félmillió forint értékű víznek látszania kellene. Annyitól már tocsogna az udvar, de lehet, hogy a ház sarka is megsüllyedt volna. Odabent nem volt sem vízhiány, sem nyomáscsökkenés. A vízóraaknát ősszel téliesítette, utána már nem nyitogatta.

Jeneiné Terike nem érti, mitől lett ekkora számlája. Ha éjjel-nappal fürödne és mosna, sem fogyna el ennyi víz.

Terike személyesen járt a vízmű vásárhelyi kirendeltségén is. Ott azt mondták neki, hogy már több mint 30 hónapja nem tudták nála leolvasni az órát, ami az asszony szerint azért sem lehet igaz, mert 2 éve cserélték ki az vízórát. Szinte mindig otthon van, és papír sem volt bedobva, hogy járt arra a vízóra-leolvasó.


Hirdetés
– Ráadásul az elszámoló számlán az szerepel, hogy ezt a horribilis vízdíjat a 2017. február 26. és 2018. február 19. közötti időszakra kaptam. Azóta sem térek magamhoz. Jártam a biztosítónál, hogy segítsenek, de azt mondták, erre nem vonatkozik a szerződés. Fel is mondom. Az ügyfél csak addig kell, amíg fizet. Ha bajban van, akkor semmi nincs a biztosításban. A három gyermekem sem tud segíteni. Nevelik a 10 unokámat. Ők sem gazdagok. Hitelt nem tudnék törleszteni a 80 ezres nyugdíjból. Spórolok, ahogy tudok. Télen csak egy helyiséget fűtök. Nagyon el vagyok keseredve. Voltam kómában, újraélesztettek, lebénultam, de valahogy mindig sikerült kilábalnom a bajokból. Most viszont fogalmam sincs, mi lesz velem – mondta az asszony.

– A fogyasztó már felkereste az Alföldvíz Zrt. ügyfélszolgálatát, ügyét kivizsgáljuk – tájékoztatta lapunkat Diós Zsolt, az Alföldvíz Zrt. PR-irodavezetője. Hozzátette: a társaság együttműködik a felhasználóval. – Közös érdekünk, hogy megoldódjon a helyzet. Szakembereink személyesen keresik fel a felhasználót. Amíg az ügyet nem zárjuk le, addig természetesen nem kerül behajtási szakaszba a számla – közölte Diós Zsolt.

Hirdetés

Ezeket láttad már