Header Ads

Balázsék nevetgéltek a magyarok fizetésén, egy ember kijózanító nyílt levelet írt nekik


Nyílt levél Sebestyén Balázsnak, Vadon Janinak és Rákóczi Ferinek

Kedves Balázs, Jani és Feri!

Örömmel hallgattam a ma reggeli műsorotokban a magyar bérekről, bérfeszültségekről és a Bérunió Európai Polgári Kezdeményezésről szóló vitát. Azt hiszem ezzel fő célunkat elértük. Közéleti szereplőként fontosnak érzem, hogy huszonnyolc évvel a rendszerváltást és tizenhárom évvel az uniós csatlakozásunkat követően a társadalmi diskurzus fő sodrában végre a bérkérdés is kiemelt szerepet kap.

Hirdetés

Valóban elindult a béremelkedés az országban, de amint Jani is említette ez nem a célirányos gazdaságpolitika eredménye, hanem azért történt, mert egyszerűen „kiürült az ország.” Nagyon sajnálom, hogy nem néztetek utána a béruniós kezdeményezésnek és egyoldalúan tájékozódtatok. Kezdeményezésünk összetett, több aspektusa van. A fő célja a Béruniónak nem voksok szerzése a magyar választásokon, hanem az, hogy az Európai Unió alapdokumentumaiba bekerüljön a földrajzi béregyenlőtlenségek kiegyenlítése. Ennek van európai aspektusa is, de természetesen a nemzeti hatáskörökben kialakítandó reformok is szükségesek. Úgy gondoljuk, hogy ez politikai pártállástól, világnézettől függetlenül, minden ember számára támogatható kezdeményezés.

A kezdeményezéssel kapcsolatban - a kormánypropagandával megegyező állításotokkal ellentétben - soha senki nem állította, hogy azonnali béremelést eredményez. Ellenben elkészítettünk tekintélyes európai szakemberek segítségével egy „béruniós” gazdaságfejlesztési programot, melynek a versenyképesség növelése általi bérfelzárkóztatás a célja és már rövid távon látható eredményt hoz.

A kezdeményezés elindítása óta egy nagyon érdekes dologra rájöttünk. A legnehezebb dolgunk Magyarországon van. Itthon a kormány zsigerből ellenez mindent, amit az ellenzék kezdeményez, még akkor is, ha a magyar emberek, vagy épp az Európai Unió érdekei ellen dolgozik ezzel. A legelutasítóbbak a magyar „szakemberek” Európában. Bárhová utazunk, partnerek felkutatása céljából, kivétel nélkül mindenhol sokkal optimistábbak mind a közgazdászok, mind a politikusok. A szakszervezetekkel kapcsolatban Pogátsa Zoltánnal teljesen egyetértek. Óriási felelősségük van abban, hogy a magyar bérek regionális szinten is mélypontban vannak európai összehasonlításban. Hosszú évtizedek óta az aktuális kormányzatok és nem a magyar dolgozók érdekeit képviselték. Ez sajnos máig nem változott.


Hirdetés
Biztos vagyok benne, hogy rengeteg dologban egyetértünk e témában. Ajánlom figyelmetekbe a www.berunio.hu oldalt, a kezdeményezés nyilatkozatát ahol valódi információt találtok a kezdeményezésről és ahol, ha egyetértetek az általam is megfogalmazott elvekkel, alá is tudjátok írni a kezdeményezést. Ha gondoljátok, magam is szívesen beszélgetek Veletek erről a témáról, akár a műsorban is.

Azonban ismételten köszönöm, hogy ilyen – egész Magyarországot érintő – témákkal is foglalkoztok a műsorotokban.

Sok sikert kívánok a további munkátokhoz.

Hajrá Magyarország!

Gyöngyösi Márton
A Bérunió Európai Polgári Kezdeményezés képviselője

Hirdetés