A vajúdó roma édesanya fejbe rúgta a szülésznőt..Mariann megvakult a fél szemére, de egy forint kártérítést nem kap EZÉRT

Egyetlen rossz mozdulat vetett véget az elismert szülésznő, Dódujné Szőllősi Marianna (53) pályájának.

Az asszony épp egy szülésnél segédkezett, amikor a harmadik gyermekével vajúdó páciense, minden valószínűség szerint nagy fájdalmában, óriá­si erővel fejbe rúgta.


Hirdetés
– Éjszakai műszakban dolgoztam aznap, de álmomban sem gondoltam volna, hogy több évtized után az utolsó szülést vezetem le – sóhajtott, felidézve a sorsfordító estét Marianna. – Úgy tűnt, minden a legnagyobb rendben van: rutinos kismama feküdt a szülőágyon. Hamar eljutottunk a kitolási szakaszba, azaz a legnehezebb részhez, amikor kibújik az újszülött.


Ekkor történt az elképesztő dráma.

Marianna elismert, nagy tapasztalattal bíró szülésznő volt. Soha többé nem gyakorolhatja hivatását
Marianna a vajúdó asszony fölé hajolt, aki hatalmas erővel fejbe rúgta, valószínűleg fájdalmában.

– Az iszonyú erejű és teljesen váratlan rúgás a bal szememet találta telibe. Életemben nem éreztem ehhez hasonló fájdalmat, de tudtam, hogy semmi mással nem törődhetek, csak a kismamával és azzal, hogy a csecsemő épségben megszülessen. Nem volt időm sem a fájdalmammal foglalkozni, sem segítséget hívni, csak azt a pillanatot vártam, hogy a baba felsírjon. Még az ilyenkor szokásos teendőket is elvégeztem az újszülött körül, csak ezután törődtem magammal – tette hozzá a mára nyugdíjazott szülésznő.


Hirdetés
A szakember azért kényszerült örökre felhagyni imádott hivatásával, mert a baleset életre szóló károsodással járt: Marianna szeméről levált a retina, amelyet többórás műtéttel sem sikerült visszaoperálniuk az orvosoknak. Az operáció után jött a végzetes, lesújtó diagnózis: megvakult a bal szemére, így a szülőágy mellett sem segédkezhet többé.


A nő szerint a kórház igazgatója kezdetben végtelenül tisztességesen és emberien állt a történethez, később azonban az is nyilvánvalóvá vált, hogy az intézmény sem foglalkoztatni nem tudja, de kártérítést sem fizet neki.


Hiába mondja ki az államkincstári határozat, hogy az eset üzemi balesetnek minősül, a kórház vitatja ezt, és nem akar kártérítést fizetni az exszülésznőnek
– Teljesen egyértelmű, hogy ügyfelem üzemi baleset áldozata lett, hiszen mi mást szenvedhetett volna, amikor a szeme világának elveszítésével járó baleset a kórházban, a szülőszobában, a szülőágy mellett, konkrét munkavégzé­s közben történt vele – kezdte dr. Lichy József, Marian­na ügy­védje. – Így a bírósághoz fordulunk, ahol reményeink szerint kimondják, hogy 5 millió forint nem vagyoni kártérítés és havi járadék illeti meg Mariannát a jövedelemkiesése miatt.

Megkerestük az üggyel kapcsolatban az érintett kórházat, de kérdésünkre lapzártánkig nem kaptunk választ.

Hirdetés

Ezeket láttad már