Header Ads

7 éve nem látott hó, jég és mínuszok jönnek Európa fölé2010 óta nem volt olyan alacsony az átlaghőmérséklet decemberben, mint amilyen idén lehet.
A hónap első felében több fokkal hidegebb lesz, mint a sokévi átlag, a hónap második felében nagyjából a szokásosnak megfelelő közelébe emelkedhet vissza az átlaghőmérséklet.

Németországban a hétvégén fagypont közelébe eshet a hőmérséklet, miközben a sokévi átlag 3,4 fok, de Csehországban is fagypontig eshet a hőmérséklet a következő napokban, a leghidegebb pedig Norvégiában és Dél-Nyugat-Európában lehet.

Hirdetés
Európában valószínűleg nem okoz energiaellátási problémát az átlagosnál hidegebb időjárás, mivel az elektromosenergia-ellátás biztosított, a földgázkészletek az átlagos szint felett állnak, az extrém hideg azonban apaszthatja a készleteket, ráadásul Kínában az előrejelzések szerint idén télen gázhiány léphet fel, ami az európai földgázpiacra is hatással lehet. 

Ázsia észak-keleti részén egyébként már meredeken emelkedik a cseppfolyós földgáz (LNG) ára, múlt héten a 2015 januári csúcs fölé emelkedett a spot ár.
Még az évek óta nem látott hideg decemberrel együtt is az egyik legmelegebb év lehet az idei.

Hirdetés