150 ezerre büntet a Rendőr vagy a közterület felügyelő Karácsony és Szilveszter napján.


 Ilyenkor, karácsony és szilveszter közt egymást érik a bulik városszerte. A party zárórakor nem mindig ér véget, az utcán folytatódik a mulatozás. Jó tudni, hogy alapvetően tilos közterületen szeszes italt fogyasztani.

A közterület-felügyelők a két ünnep közötti időszakban se tétlenkednek: főleg azokon a helyeken vizsgálódnak, ahol rendszeresek a bejelentések. Ilyen például a keleti városrész, ahol az elmúlt időszakban is fokozottabb volt az ellenőrzés.

Hirdetés
Mint azt Märcz János, a Pécsi Közterület-felügyelet csoportvezetője elmondta, ha eléri a kívánt hatást, akkor csak figyelmeztetnek. Ha viszont ezt nem látják elegendőnek, akkor bírságot szabnak ki, aminek mértéke 5-től 50 ezer forintig terjedhet. A közterület- használati engedéllyel rendelkező kitelepülések, rendezvények helyszíneire azonban nem vonatkozik a tilalom, azaz a szilveszteri főtéri programokon, az adventi vásár területén például a szeszes ital fogyasztása megengedett.

Szabályozás: a helyi rendelkezések a mérvadók

Hirdetés

A tapasztalat szerint sokan nem tudják, hogy közterületen tilos alkoholt inni. Nem is oly rég valóban volt egy időszak, amikor egy jogszabályi hézag miatt nem büntethették meg, aki utcán, parkban stb. italozott. Bár a 2012. évi II. törvény kimondta, hogy a „szeszesital-árusítás, -kiszolgálás és -fogyasztás tilalmat megszegi”, aki „szeszes ital árusítására vagy a közterületen történő fogyasztására vonatkozó – törvényben, kormányrendeletben meghatározott – tilalmat megszegi”, az ide vonatkozó törvény vagy kormányrendelet viszont sehol sem szerepelt. Vagyis, a hivatkozás mögött nem volt tartalom. 2013. szeptember 1-jei hatállyal azonban módosították a törvényt, azóta ismét adott a lehetőség a tiltásra. E szerint ha helyben van vonatkozó önkormányzati rendelet, akkor az lép életbe. Márpedig a legtöbb baranyai településen, így például Pécsett, Komlón, Mohácson is volt ilyen szabályozás, ezek tehát a mérvadók.

Hirdetés

Ezeket láttad már